Hvert eneste år ser vi at det er økt fare for brann i desember fordi folk ikke passer godt nok på peisen og stearinlys som tennes. Mange tenker heller ikke over tekstiler som ligger i nærheten av peisen, og skulle det gnistre kan det fort ende med å starte en brann. Du kan gjerne tenne både stearinlys og peisen, men husk å passe på! Aldri gå fra påtente stearinlys eller peis.

Høysesong for brann

Fordi vintermånedene er tiden for kos foran peis og tenne stearinlys for å lysne opp de mørke månedene, øker også faren for brann. Det er selvsagt koselig å sitte foran peisen med ullpledd, noe varmt i koppen og kose seg med adventstid. Dessverre er det mange som sovner fra en tent peis og stearinlys, eller går ifra uten å tenke på det. Åpen ild skal man ikke leke med, og det kan fort føre til at det starter en brann. Dersom du har beveget deg utenfor huset kan det ta lenger tid å få slukket brannen fordi ingen oppdager den raskt, men enda verre er det om du sovner og brannen starter. Det kan ha fatale konsekvenser – ikke gå ifra åpen ild!

Røykvarslere og brannslukker

Røykvarslere og brannvarslere er utrolig viktig å ha installert. Om du ikke har dette bør du anskaffe det med en gang. For deg som allerede har disse varslerne bør du sjekke at de fremdeles fungerer, kanskje er det på tide å skifte batteriet?

Om det skulle starte en brann vil du fort kunne få sluttet brannen og minske konsekvensene ved å ha brannslukningsapparater. Denne eller disse bør stå lett tilgjengelig i boligen, og gjerne en i hver etasje om du bor i en bolig med flere etasjer. Kjøp gjerne inn branntepper også som kan brukes til å raskt slukke en brann.

Husk forsikring

Om du ikke har forsikret boligen din og en brann oppstår risikerer du store økonomiske konsekvenser. I verste fall kan alle verdiene dine stryke med i brannen, og det er ikke gitt at du har penger på konto til å betale for renovering av bygget. Uten en innboforsikring vil du miste alt du eier av innbo som møbler og eller eiendeler innendørs.  Skaff forsikring så vil du være trygg på at du får alt dekket og at du faktisk har økonomiske midler til å bygge opp boligen igjen og kommer videre med livet. En forsikring for boligen koster ikke all verden, men det vil koste deg dyrt om uhellet er ute og du ikke har en.

Husk også at en personforsikring vil være lurt, ettersom brann kan føre til store skader på personer, eller i verste fall at livet går med. Selv om en økonomisk erstatning aldri vil kunne erstatte en annen person, vil det kunne hjelpe deg å bygge opp livet igjen og komme deg videre.